Všeobecné Obchodní podmínky

na webu Winaukce

Obchodní podmínky účasti v elektronických aukcích v aukčním systému provozovaném společností Winaukce s.r.o. na internetových stránkách www.winaukce.cz, platné a účinné počínaje 1. prosincem 2022.

ÚVODNÍ USTANOVENÍ A UPOZORNĚNÍ

Tyto obchodní podmínky (dále jen „Obchodní podmínky“) platí pro zprostředkování a spolupráci (jak je definováno níže) prostřednictvím systému internetové aukce na internetové adrese www.winaukce.cz (dále jen „Aukční systém či systém“) provozované společností Winaukce s.r.o., IČO: 178 19 415, se sídlem Dolní Valy 640, Uherský Brod 688 01, zapsanou v obchodním rejstříku vedeném Krajským soudem v Brně, oddíl C, vložka 131619 (dále jen „Provozovatel či zprostředkovatel“).

Obchodní podmínky jsou nedílnou součástí smlouvy uzavřené mezi Provozovatelem a osobou, která uzavřela smlouvu o užívání Aukčního systému (uvedená osoba dále jen „Uživatel“(kupující nebo prodávající); uvedená smlouva dále jen „Smlouva“).

Smlouva a Podmínky se řídí českým právem, zejména pak zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění posledních předpisů („Občanský zákoník“). Pokud vztah založený Smlouvou (včetně Podmínek) obsahuje mezinárodní (zahraniční) prvek, pak jsme si sjednali, že se takový vztah řídí českým právem.

Označením pole „Souhlasím s Obchodními podmínkami účasti v elektronických aukcích“ poskytuje uživatel (návštěvník webových stránek) svůj souhlas s těmito Obchodními podmínkami a potvrzuje, že se s těmito Obchodními podmínkami důkladně seznámil.

Obchodní podmínky se okamžikem jejich odsouhlasení uživatelem (návštěvníkem webových stránek) stávají závaznou smlouvou, kterou uzavírají mezi Provozovatelem a osobou, která uzavřela smlouvu o užívání Aukčního systému (uživatel)
Vyplníte své údaje a registraci dokončíte. Po dokončení a ověření registrace administrátorem se Vám zpřístupní Váš uživatelský profil a můžete zúčastnit aukcí jako prodávající i jako kupující. Registrací nebo vyplnění nabídkového formuláře vyslovujete svůj souhlas se „Všeobecnými obchodními podmínkami a pravidly provozu a užívání internetové aukce“ (dále jen VOP)


Smlouva se uzavírá v českém jazyce.

Úvodní ustanovení a vysvětlivky pojmů

1) Aukční systém provozovaný na adrese www.winaukce.cz je automatizovanou veřejnou internetovou aplikací zprostředkování prodeje nebo koupě lahví. (dále též jen „aukční systém“ nebo jen „systém“). Prostřednictvím systému je umožněno uživateli prodat nebo ucházet se v aukci / v aukcích o koupi lahví nabízených k prodeji v systému.

2) Aukce probíhá vždy formou tzv. anglické aukce, kdy se draží od předem stanovené vyvolávací ceny směrem nahoru prostřednictvím jednotlivých nabídek, přičemž v pořadí další nabídka musí být oproti předchozí nabídce vyšší vždy alespoň o stanovený minimální příhoz; vítězem aukce se stane ten účastník (uživatel), který v aukci učiní nejvyšší nabídku, tj. nabídne nejvyšší cenu před vypršením časového limitu dané aukce.

3) Pro účely těchto Obchodních podmínek se rozumí: - „předmětem aukce“ předmět nabízený k prodeji v aukci; předmětem aukce musí být věci hmotné „prodávajícím“ osoba, která zamýšlí prodat předmět aukce a za tímto účelem pověřila provozovatele k provedení aukce.

Obsah následující části Obchodních podmínek

Článek I. Účast uživatele v aukci

Článek II. Předmět aukce

Článek III. Průběh anglické formy aukce

Článek IV. Ukončení aukce

Článek V. Kupní cena, odměna (provize – úplata) pro provozovatele

Článek VI. Uzavření Smlouvy a úhrada kupní ceny

Článek VII. Ochrana osobních údajů

Článek VIII. Ostatní podmínky

Článek IX. Zrušení registrace

Článek X. Závěrečná ustanovení

Článek I

1) Uživatel je oprávněn účastnit se kterékoli aukce konané na stránce www.winaukce.cz, je-li osobou způsobilou a splnila podmínky pro účast v aukci.

 Pokud by uživatel nesplnil kteroukoli z podmínek pro účast v aukci, je účasti v aukci znemožněna.

Obchodování prostřednictvím Aukčního systému, ať již v postavení Prodávajícího či Kupujícího, je dostupné pouze fyzickým osobám starším 18 let za předpokladu, že jsou zaregistrovány nebo vyplnili nabídkový formulář, jsou plně svéprávné a Aukční systém neužijí v rámci své podnikatelské činnosti.

Uživatelé ani zájemci o uzavření Smlouvy nemají žádný právní nárok na užívání Aukčního systému nebo na uzavření Smlouvy. Provozovatel má právo okamžitě pozastavit, omezit či zrušit registraci Uživatele za podmínek uvedených v Obchodních podmínkách. Nad rámec toho může Provozovatel pozastavit, omezit či zrušit možnost Uživatele účastnit se Aukčního systému, pokud při registraci uvedou nepravdivé údaje (včetně adresy nebo telefonního čísla) nebo pokud svým jednáním zmařili řádné vypořádání kupní smlouvy uzavřené prostřednictvím Aukčního systému.

2) Provozovatel aukce si vyhrazuje právo neumožnit účast v aukci uživateli, který nesplnil podmínky pro účast v dané konkrétní aukci.

3) Uživatel je povinen uvést při registraci nebo v nabídkovém formuláři správně a pravdivě požadované identifikační údaje – v případě fyzické osoby zejména jméno a příjmení, adresu trvalého bydliště, zasílací adresu, datum narození, rodné číslo, telefonní číslo, e-mailovou adresu, číslo bankovního účtu

4) Uživatel nese odpovědnost za škodu vzniklou uvedením nepravdivých identifikačních údajů. Uživatel je povinen ihned oznámit provozovateli případnou změnu identifikačních údajů. Pokud tak neučiní a vznikne finanční škoda provozovateli aukce, má právo na úhradu škod po uživateli. Finanční škodu má právo zprostředkovatel aukce nahlásit příslušným Úřadům. Uživatel systému bere registrací do systému nebo v nabídkovém formuláři na vědomí, že je povinen sdělit pravdivě své identifikační údaje a podrobit se identifikaci a případné kontrole klienta ze strany provozovatele v souladu s ust. §§ 8 a 9 zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů. Uživatel je povinen na vyzvání provozovatele neprodleně doložit pravdivost identifikačních údajů.

5) Uživatel je povinen zabezpečit přístup na svůj účet, tedy přístupové údaje, zejména pak Uživatelské jméno a Heslo zadané při registraci, před přístupem třetích osob a nese odpovědnost za případné zneužití tohoto účtu, zejména se nemůže dovolávat toho, že se aukce nezúčastnil, ledaže oznámí do okamžiku zahájení konkrétní aukce, že má důvodné podezření, že k jeho účtu získala přístup třetí osoba.

7) Stane-li se uživatel vítězem aukce, je povinen uzavřít s prodávajícím do 10 (deseti) pracovních dní od okamžiku ukončení aukce, nebo ve lhůtě stanovené v podmínkách konkrétní aukce, příslušnou Smlouvu, tj. kupní smlouvu o koupi předmětu aukce nebo smlouvu o budoucí kupní smlouvě o koupi předmětu aukce nebo jinou obdobnou smlouvu směřující k úplatnému převodu vlastnického práva k předmětu aukce na vítěze aukce, a ve lhůtě stanovené v podmínkách konkrétní aukce uhradit kupní cenu předmětu aukce. Každý uživatel systému vyslovuje akceptací těchto obchodních podmínek při registraci nebo v nabídkovém formuláři do systému a svou účastí v aukci souhlas s tímto ustanovením a souhlasí s povinnostmi dle věty prvního odstavce.

Článek II

Předmět aukce

1) Předmět dané konkrétní aukce bude vymezen zpravidla v tomto rozsahu: vyvolávací cena, popis, fotodokumentace. Neshoduje-li se ve výjimečném případě vyobrazení věci s jejím popisem, má přednost slovní popis a charakteristika věci. Uživatel se proto nemůže z důvodu neodpovídající fotografie dovolávat omylu v předmětu aukce. Není-li mezi prodávajícím a provozovatelem výslovně ujednáno jinak, jsou o předmětu aukce zveřejněny informace poskytnuté prodávajícím a provozovatel doplní informace, pokud jsou neúplné a to tak že se elektronicky nebo telefonicky spojí s prodávajícím, přičemž provozovatel nenese odpovědnost za neúplné, nepřesné, klamavé nebo nepravdivé údaje o předmětu aukce. Za předmět aukce odpovídá v plném rozsahu prodávající.

2) U konkrétní aukce se v systému zveřejňují kromě popisu předmětu aukce a jeho fotodokumentace zpravidla tyto informace: a) vyvolávací cena předmětu aukce, b) doba trvání aukce: začátek, konec aukce, c) minimální a případně maximální výše.

3) Popis předmětu aukce a informace uvedené shora v odst. 2), zejména důležité informace o podmínkách pro účast v aukci a o povinnostech stanovených pro vítěze aukce, případně další důležité informace týkající se prodeje předmětu v aukci.

Článek III

Průběh anglické formy aukce

1) Aukce v systému je zahájena v okamžiku, který určí provozovatel. Od tohoto okamžiku mohou uživatelé činit nabídky. První nabídka učiněná v aukci nesmí být nižší než vyvolávací cena a je-li stanoven minimální příhoz, musí být vyšší nabídka navýšena o toto minimum. Každá další nabídka učiněná v aukci musí být vyšší než bezprostředně předcházející nabídka, a to nejméně o stanovený minimální příhoz a nejvýše o stanovený maximální příhoz (je-li maximální příhoz stanoven). Vítězem aukce se stává uživatel, který v aukci nabídne nejvyšší cenu před koncem časového limitu aukce.

2) Uživatel je oprávněn činit nabídky až do okamžiku ukončení aukce.

3) Aukce trvá po dobu stanovenou provozovatelem, není-li dále uvedeno jinak. Je-li během posledních 5 minut původně stanovené doby trvání aukce učiněna nabídka, prodlužuje se aukce o dalších 5 minutu od původně stanoveného okamžiku ukončení aukce a vždy o 5 minut od každé nabídky podané po původně stanoveném okamžiku ukončení aukce.

4) Každá aukce má vyvolávací cenou pro danou aukci tzv. vyvolávací cena, tedy nejnižší kupní cena, za kterou je prodávající ochoten předmět v aukci prodat.

Článek IV

1) Aukce končí:

a) okamžikem uvedeným u jednotlivé aukce s tím, že platí ustanovení článku III. odst. 3) těchto Obchodních podmínek.

b) Dovršením limitu konce aukce pokud v posledních 5 minutách žádný z uživatelů nepřihodí. V takovém případě se aukce prodlužuje podle článku III. odst. 3)

Článek V

Ceny služeb, odměna (provize) pro provozovatele, doprava, platby

  1) V podmínkách je konkrétně uvedeno že, prodávající uživatel hradí provozovateli základní poplatek za vystavení inzerátu (láhve/lahví) v aukčním systému provozovatele poplatek 100,- Kč. před vystavením inzerátu (láhve/lahví).  Pokud dohoda s provozovatelem není jinak daná nebo uživatel nemá speciálně přidaný VIP kód, který může uživateli přidělit pouze provozovatel. Pokud se však láhev nevydraží, aukci automaticky 1x prodloužíme o 7 dní a to bez dalších poplatků.

2) Výše provize za úspěšně vydraženou láhev/lahví činí 6,5% provozovateli systému z konečné vydražené částky. Uživatel účastí v aukci bere na vědomí a akceptuje v podmínkách konkrétní aukce stanovenou výši takové základní odměny, kterou hradí provozovateli

3) Uživatel, jehož láhev/láhve se úspěšně vydraží, se zavazuje zaplatit provozovateli sjednanou provizi podle článku V. odst. 2

4) Provozovatel se zavazuje, že zajistí dopravu láhve od prodávajícího uživatele a to na náhrady uživatele kupujícího. Náklady na přepravu činí 379,- Kč. Cena se může lišit, pokud cena láhve nebo lahví bude přesahovat částku nad 50 000 Kč nebo se bude jednat o nadstandardně velký počet lahví v jedné aukci nebo váha překročí daný limit.

Láhev bude doručena na adresu kupujícího uživatele po úhradě vítězné částky+úhrady za dopravu na účet provozovatele systému.

Je možnost VIP dopravy a to s doručením do 24 hodin od konce aukce. (Sedneme pro Vás do vozu a osobně ihned vyrazíme pro láhev ať je kdekoli na území ČR/SK) VIP doprava je možná, ale musí být sjednána telefonicky s provozovatelem ihned po skončení aukce. Cena takové služby je 10Kč/Km. Spočítání kilometráže a následná částka musí být uhrazena předem před zahájením jízdy.

5)Uživatel, který láhev prodal, obdrží výherní částku poníženou o provizi provozovateli na účet, který zadal ve svém uživatelském profilu.  Výherní částku obdržíte po předání uživateli, který láhev získal a uhradil.

6)Každý z uživatelů obdrží veškeré instrukce ohledně dopravy, plateb atd… elektronickou formou e-mailu, který zadal ve svém uživatelském profilu.

Článek VI.

Uzavření Smlouvy a úhrada kupní ceny

1) Stane-li se uživatel vítězem aukce, je povinen uzavřít s prodávajícím do 10 dní od okamžiku ukončení aukce, nebo ve lhůtě stanovené v podmínkách konkrétní aukce, příslušnou Smlouvu, tj. kupní smlouvu o koupi předmětu aukce směřující k úplatnému převodu vlastnického práva k předmětu aukce na vítěze aukce, a ve lhůtě stanovené v podmínkách konkrétní aukce uhradit kupní cenu láhve/lahví v aukci plus služby s tím spojené.

2) Uživatel se účastí v takové aukci mimo jiné zavazuje, že stane-li se vítězem aukce, uzavře Smlouvu nutnou k převodu vlastnického práva k předmětu aukce ve znění těchto obchodních podmínek. Smlouvu uzavíráme pouze prostřednictvím provedení registrace nebo vyplnění registračního formuláře kde prodávající musí zaškrtnout že souhlasí s těmito obchodními podmínkami.

3) Odchylky od způsobu a režimu uzavření Smlouvy dle odstavce 1 a 2 tohoto článku jsou možné jen na základě výslovného ujednání smluvních stran, pokud provozovatel k tomuto úkonu svolí.

Provozovatel se neúčastní jakýmkoliv způsobem na uzavírání kupních smluv mezi Uživateli.  Provozovatel rovněž neprovádí osobní kontrolu nabízeného předmětu a negarantuje splnění smluv a jiných dohod uzavřených mezi Uživateli. Provozovatel pouze odpovídá za splnění svých povinností podle těchto Obchodních podmínek.

4) Nesplní-li uživatel, stane-li se vítězem aukce, kteroukoli ze svých povinností stanovených v odstavcích tohoto článku, jakékoli případné nároky uživatele na uzavření Smlouvy s prodávajícím zanikají a uživatel se vystavuje riziku, že s ním nebude o koupi předmětu aukce více jednáno. Uživatel se v tomto případě vystavuje též riziku, že mu bude provozovatelem dočasně nebo i trvale odepřen přístup do systému.

5) Provozovatel a uživatel ujednávají a výslovně berou na vědomí, že pro Smlouvy týkající se předmětů aukcí nabízených v systému se nepoužijí ust. § 2132 a násl. (výhrada vlastnického práva), § 2135 a násl. (výhrada zpětné koupě), § 2139 (výhrada zpětného prodeje), § 2152 (výhrada lepšího kupce), ani není možné uplatnit § 2150 (koupě na zkoušku) zák. č. 89/2012 Sb., Občanský zákoník, a odsouhlasením těchto Obchodních podmínek projevují výslovně svoji vůli uzavřít případnou Smlouvu bez těchto výhrad.

6) Provozovatel výslovně upozorňuje, že je-li prodávající v insolvenci a předmětem aukce náležící do majetkové podstaty ve smyslu insolvenčního zákona. Nesmí takový předmět vystavit do našeho aukčního systému. Pokud tak učiní a láhev prodá, zprostředkovatel aukce se zříká veškerých povinností ohledně vypořádání sporu mezi uživateli. A to soudních i mimosoudních.

7) Provozovatel výslovně upozorňuje, že nezaručuje splnění povinnosti prodávajícího uzavřít s vítězem aukce Smlouvu, ale že pouze zajistí plnění prodávajícího ve smyslu § 1769 Občanského zákoníku.

8) V případě, že prodávající nesplní svou povinnost uzavřít s vítězem aukce Smlouvu, nevznikají tím uživateli (vítězi aukce) vůči provozovateli jakékoli nároky z titulu náhrady škody či ušlého zisku ani právo na jakékoli jiné plnění.

9) Provozovatel nebude také jakkoliv posuzovat žádné případné spory vzniklé mezi Kupujícím uživatelem a Prodávajícím uživatelem.

10) Smluvní strany kupní smlouvy nejsou oprávněny veškerou komunikaci mezi Prodávajícím a Kupujícím ve věci vztahu vzniklého uzavřením kupní smlouvy (reklamace, odstoupení od smlouvy apod.) vést pouze prostřednictvím Aukčního systému.

Uživatelé ani zájemci o uzavření Smlouvy nemají žádný právní nárok na užívání Aukčního systému nebo na uzavření Smlouvy.

Článek VII.

Ochrana osobních údajů

1) Provozovatel zpracovává tyto osobní údaje uživatele: Jméno a příjmení, adresu trvalého bydliště a zasílací adresu, datum narození, rodné číslo, telefonní číslo, e-mailovou adresu, číslo bankovního účtu. Zpracování těchto osobních údajů uživatele v tomto rozsahu je s ohledem na povahu a účel systému nezbytně nutné a poskytnutí těchto údajů Provozovateli je smluvním požadavkem dle této těchto Obchodních podmínek (dle této smlouvy) a nezbytnou podmínkou k tomu, aby mohl uživatel systém užívat.

2) Osobní údaje jsou shromažďovány automatizovaně (v některých případech můžou být i manuálně) prostřednictvím uživatelem vyplněného registračního formuláře nebo nabídkového formuláře. Uživatel se zavazuje oznámit provozovateli případné změny svých osobních údajů tak, aby provozovatel dostál své povinnosti zpracovávat pouze přesné a aktuální údaje.

 3) Všechny osobní údaje uživatele jsou u provozovatele zpracovávány v souladu s právním řádem České republiky. Technická infrastruktura je zabezpečena výkonným hardware v podobě serveru DELL R220 s 16GB RAM a 2x2 Terabajty pevným diskem zrcadlenými v RAID 1. Server je zašifrován silnými hesly. V rámci licence vlastníme oddělenou šifrovanou databázi, zabezpečenou proti neoprávněnému vniknutí cizích osob.

Článek VIII.

Ostatní podmínky

1) Provozovatel nenese odpovědnost za vážnost nabídek činěných účastníky aukcí (uživateli) a nenese odpovědnost ani za jednotlivé předměty aukcí a práva k nim se vážící (vlastnické právo, atd.).

2) Provozovatel je oprávněn ukončit probíhající aukci i bez vědomí prodávajícího v případě, že bude mít důvodné pochybnosti stavu předmětu aukce nebo o oprávnění prodávajícího prodat předmět aukce.

3) Provozovatel je oprávněn trvale odepřít přístup k systému resp. do systému s okamžitou platností každému, kdo poruší tyto Obchodní podmínky, právní předpisy, případně se chová v rozporu s dobrými mravy (např. narušení provozu systému, uvedení nepravdivých údajů, apod.).

 4) Provozovatel je oprávněn dočasně nebo i trvale odepřít přístup k systému resp. do systému uživateli, který se stal vítězem aukce, avšak řádně a včas nesplnil své povinnosti vítěze aukce. Pro odstranění pochybností se uvádí, že odepřením přístupu do systému bude uživateli odepřen přístup ke všem aukcím zveřejněným v systému.

5) Provozovatel nezaručuje absolutní funkčnost aukčního systému zejména co do neomezené dostupnosti aplikace ze sítě internet, nedotknutelnosti dat, jejich zálohu, a neodpovídá za neprovedení jednotlivých operací, nemožnost využití či nedostupnost aplikace, je-li na vině příčina mimo kontrolu provozovatele. Provozovatel je oprávněn provádět úpravy systému v kterékoliv denní i noční době během pracovních i nepracovních dnů a po dobu úprav systém zcela znepřístupnit.

6) Tyto Obchodní podmínky mohou být provozovatelem průběžně měněny a doplňovány. Každá probíhající aukce se řídí Obchodními podmínkami ve znění účinném v době jejího začátku. Jednotlivá znění Obchodních podmínek i s daty jejich účinnosti. Obchodní podmínky účasti v elektronických aukcích“, zkráceně též „Obchodní podmínky elektronických aukcí“. Uživatel je povinen seznámit se před účastí v konkrétní aukci se zněním Obchodních podmínek účinným ke dni začátku aukce. Účastní-li se uživatel konkrétní aukce, má se za to, že plně souhlasí s Obchodními podmínkami ve znění účinném ke dni začátku aukce a nemůže se dovolávat toho, že se o změně Obchodních podmínek nedozvěděl.

Článek IX.

Zrušení registrace

1) Uživatel má právo požádat o zrušení své registrace a vymazání svých údajů z databáze systému. Po předložení takové žádosti v písemné formě (na výše uvedenou adresu provozovatele či e-mail) se provozovatel zavazuje zrušit registraci uživatele a odstranit údaje uživatele z databáze systému bez zbytečného odkladu. Tím ovšem není dotčeno právo na zpracování údajů (a to i osobních údajů) uživatele Provozovatelem i po zrušení registrace uživatele, existuje-li k takovému zpracování právní důvod.

2) Uživatel bere na vědomí, že v případě zrušení jeho registrace na www.winaukce.cz nebude moci nadále využívat aukční systém a nebude se moci zúčastnit žádné aukce probíhající na www.winaukce.cz.

Článek X

Závěrečné ustanovení

Provozovatel negarantuje rychlost připojení jednotlivých uživatelů a rovněž rychlost reakce kliku zobrazeného na počítači uživatele a jeho promítnutí do aukčního systému a konkrétní aukce, jíž se účastník aukce účastní. Uživatel je povinen mít nainstalován takový internetový prohlížeč aby uživateli poskytl co nejlepší možnost využití aukční stránky. Provozovatel neodpovídá uživatelům za škodu, která vznikne v souvislosti s provozem portálu www.winaukce.cz. Provozovatel zejména neodpovídá za výpadky či omezení dostupnosti telekomunikační sítě, jakož i sítě elektronických komunikací (internet), jejichž prostřednictvím se uskutečňuje přenos dat, a to jak na straně uživatele, tak na straně provozovatele, popř. na straně dalších zúčastněných osob. Provozovatel rovněž neodpovídá za rychlost přenosu dat a též její případné snížení. Provozovatel nenese odpovědnost za spolehlivost a funkčnost sítě elektronických komunikací a za chyby vzniklé v důsledku poruch či ztrát při přenosu dat. Účastníci aukce nejsou oprávněni při účasti na aukcích používat jakékoli prostředky (HW či SW), které by mohly mít za následek jejich neoprávněné zvýhodnění oproti jiným účastníkům aukce, popřípadě by mohly ovlivnit průběh aukce, či samotný chod portálu. V případě nedostupnosti nebo omezené dostupnosti portálu www.winaukce.cz je poskytovatel oprávněn aukci prodloužit.

Každý uživatel může mít zřízen pouze jeden účet. Zjistí-li poskytovatel, že uživatel má zřízeno více účtů, je oprávněn bez náhrady tyto účty uživateli zrušit.

Upozornění provozovatele je, že upozorňuje uživatele aukčního systému, že jakékoli zneužití tohoto systému může být posuzováno jako trestný čin.

Změny Všeobecných obchodních podmínek je provozovatel oprávněn tyto obchodní podmínky kdykoliv změnit. Účinnosti nabývají nové obchodní podmínky dnem jejich zveřejnění na stránkách systému.

Tyto Obchodní podmínky jsou platné a účinné od 1.12 2022.